Fiish je francuska tvrtka koju su Petra i Matthew Guennal i Frédéric Orlach osnovali 2009. godine. Već iduće godine njihov udarni proizvod varalica Black Minnow s patentiranim PH2S® sistemom (Plugging hidden hook system) specijalizirani tisak rangira među inovativne proizvoda, dok 2011. godine na Europskom sajmu morskog ribarstva u Nantesu u jakoj konkurenciji američkih i japanskih proizvoda Fiiish osvaja nagradu za inovacije

Danas je Fiiish sa svojim proizvodima prisutan u 16 europskih zemalja i u svima je od strane ribolovaca izuzetno dobro prihvaćen.

Silikon korišten u izradi varalica Black Minnow je posebno osmišljen kako bi savršeno oponašao kretnje žive ribe u njenom prirodnom okruženju. U kreiranju recepture za ove jedinstvene varalice ključnu je ulogu odigrao svjetski poznati japanski ribolovac i stručnjak u proizvodnji varalica Gary Yamamoto.

Iako se varalica naziva Black Minnow, paleta podrazumijeva 13 različitih boja u 6 dimenzija od kojih niti jedna nije crna.

Varalice su dostupne u combo pakiranjima s olovnom realističnom imitacijom riblje glave, ali i odvojeno.

Da bi izbjegli greške i dileme u montaži, proizvođači su se potrudili pa su svakom tijelu dodijelili i određenu olovnu glavu. Naravno, moguće su različite kombinacije no samo u pogođenom omjeru ove varalice daju optimum.

Osim toga Fiiish razlikuje glave za različite oblike spinninga. Tako su glave Shellow namijenjene za plitko uzobalno varaličarenje u rasponu od 6 do 30 grama, glave Shore za klasično varaličarenje i rasponu od 3 do 60 grama, glave Off Shore za pučinsko varaličarenje, od 6 do 120 grama, te glave Deep za dubinsko varaličarenje od 37 do 190 grama.

Spomenuti patentirani PH2S® sistem (Plugging hidden hook system) je kod ovih varalica jedinstven i omogućuje savršeno postavljanje i montažu glave i udice. Glava se najprije ubada u središte presjeka tijela varalice te se nakon što ‘sjedne’ do kraja, kroz procijep s trbušne strane varalice na kukicu postavlja i kači posebna KROG® udica koja se ubada u točno označeno mjesto s trbušne strane tako da vrh izlazi na leđima varalice. U ovakvoj je montaži udica gotovo potpuno nevidljiva dok se tijelo varalice oslobođeno ‘žičanog kostura’ u povlačenju ponaša kao prava riba. U trenutku kačenja ribe udica zauzima optimalan položaj koji zbog pomno izbalansirane točke opterećenja pruža maksimalnu sigurnost u izvlačenju.

Zastupnik i distributer kompletnog programa Fiiish za republiku Hrvatsku je zadarska tvrtka Nevico.

 

INFO:

Nevico, Zadar

Tel. 023/239-239

www.nevico.hr