S Mljeta nam se javio Adem Garaplija koji je sa svojom ekipom uspio ostvariti san. Tišli su u ribolov bez određenog plana s jednim jedinim ciljem – maksimalnim uživanjem u ribolovu. Evo što nam je Adem rekao o svojim prvim dojmovima:

– Nas četiri drugara iz Sarajeva, Adem, Nedim, Skenda i Mujo, dugo smo čekali taj već davno planirani izlet, kako smo ga nazvali ‘Ekspedicija Mljet 2022.’ Tako smo 17. ožujka u tri sata ujutro krenuli iz Sarajeva i bez pauze u sedam ujutro stigli u Prapratno.

Naravno, odmah smo se raspakirali i zabacili čekajući trajekt. Vrlo brzo smo uhvatili nekoliko fratara na lignju i dagnju te jednu manju oradu – priča nam Adem.

– Odlučio sam pokušati na plovak na kruh, a što se pokazalo izvrsnim. Prvo su pala dva fratra porcijaša, a onda krajnje neočekivano jedan trnobokan od 1,2 kilograma. Prelijepa riba, izvrsna. Borba na ultra light opremi s najlonom od 0,20 milimetara i predvezom od 0,18 milimetara bila je pravi izazov u kojem sam uživao svake sekunde. Tako je naš izlet počeo, kao iz snova – nastavlja Adem svoju priču.

– Ubrzo smo se ukrcali na trajekt i krenuli ka Mljetu. Promatrali smo prelijepe pozicije i razmišljali kuda prvo krenuti. Nismo imali vodiča, i došli smo istraživati pozicije.

Prvo smo pokušali doći na Odisejevu spilju, poznatu pozicija za one iz barke, ali mi smo ipak lovili s obale.

Jako okomite stijene i vrlo loš prilaz je bio razlog da brzu promjenu mjesta.

Tako smo se uputili u Salpunaru, južni dio Mljeta i to opet bez vodiča, bez nekoga tko bi nam mogao pokazati pozicije, baš onako napamet. Pronašli smo super mjesto, ravne ploče, dubina 25-30 metara i odmah zabacili. Prvo je pao jedan lijep kantar, a potom i murina od nešto preko tri kilograma. Bilo je desetak sitnijih komada orada, ušata, škarpina i arbuna, a onda pred sami polazak prema apartmanu u Sobri i jedan dobar udarac – škarpina od dva kilograma, prelijepa!

Tako smo zaokružili dan iz snova jednom prekrasnom ribom.

Sutradan smo istraživali nove pozicije, od Sobre, Korijena pa ponovo do Salpunare.

U Sobri, u blizini luke, smo imali sreću da ispred nas na desetak metara vidimo tunu od preko sto kilograma koja je ganjala sitnu ribu uz samu obalu. Adrenalin je narastao i stvorila se još veća želja za ribolov.

 

Izlet još traje. Uz lijepo druženje na moru i domaću lozu uživamo i nastavljamo loviti dalje… – ispričao nam je Adem Garaplija od kojeg po završetku ‘Ekspedicije Mljet 2022.’ očekujemo kompletan izvještaj.