Od 9. do 11. listopada, u organizaciji HSŠRM, a u domaćinstvu ŠRD Vir – Vir održano je ovogodišnje Državno prvenstvo za juniorske kategorije U-16 i U-21 u disciplini lov štapom s obale. Budući da ŠRD Vir – Vir ima sasvim dovoljno utakmica u nogama, i ovo je prvenstvo, kako se i očekivalo, odrađeno besprijekorno.  Osim toga, u vrijeme kojim dominira Covid-19, kada se društvena događanja broje na kapaljku, ovakav susret najboljih udičara Hrvatske se posložio kao oaza usred pustinje.

A sve je počelo u petak, na terasi restorana Kotarina gdje je u prisutnosti organizacijskog odbora, delegata, sudaca i predstavnika županija održana verifikacija i ždrijebanje.

Ješka je u lovnim zonama bila postavljena prije dolaska natjecatelja

Za to je vrijeme natjecateljima i pratnji, u ograđenom prostoru ispred restorana osiguran domjenak s prikladnim gastronomskim sadržajem, s tim da je svakom tko je ušao u taj prostor izmjerena temperatura uz uzimanje osobnih podataka, a što je bila klasična epidemiološka mjera predostrožnosti.

Naravno, u tom su se okruženju svi jako kratko zadržali jer je sutra trebalo rano ustati i pokazati stečeno znanje i vještinu u vrlo jakoj konkurenciji.

DAN PRVI

Lovna su mjesta bila sasvim pristupačna i primjerena najmlađim ribolovcima

Prvoga je dana lovna zona bila na zapadnoj obali Vira, neposredno uz Lanternu, na neuređenoj, ali zato vrlo pristupačnoj obali. Natjecatelje je vrijeme itekako poslužilo jer je vjetar bio zanemariv, a nebo vedro i sunčano.

Dolaskom u lovnu zonu natjecatelji su zatekli ranije pripremljenu vodu, ješku, dagnje, lignje i crve Coreane, tako da je službeni ulazak na lovna mjesta bio u skladu s utvrđenim orarijem u 7 sati. Naravno, u skladu s propozicijama, sva je pratnja, uključujući i trenere i roditelje napustila lovnu stazu tako da su djeca mogla potpuno neometano i bez ikakvih sugestija pokazati svoje ribolovno umijeće.

Prvih sat vremena je kao i uvijek bilo predviđeno za raspremanje opreme, čišćenje ješke i organizaciju unutar lovnog mjesta, da bi u 8 sati na znak sudačke zviždaljke otpočeo i lov. Prvi su ulovi odmah donijeli špare kojima je ovaj teren bogat no kako je vrijeme prolazilo tako su ti ulovi bili rjeđi, a riba sve manja. No unatoč tome nezadovoljnih nije bilo. Natjecatelji su se ponašali korektno i sportski, a kada bi i došlo do nehotičnog zabacivanja u susjedno lovno mjesto ili petljanja sa susjednim natjecateljem, to bi se rješavalo uz ispriku i osmjeh što je očekivanja i organizatoru i domaćinu još jednom potvrdilo da su na ovom natjecanju ipak najbolji od najboljih.

Naravno, u pozadini svakog sektora su bili pomoćni suci koji za vrijeme natjecanja uistinu nisu imali nikakve potrebe za intervencijama ili bilo kakvom  pomoći spretnim juniorima.

Vaganje je odrađeno u konobi Kod Spavalice

Nakon okončanja lova, ulov je predan pomoćnim sucima koji su ulov pregledali, popisali i predali glavnom sucu.

Vaganje je odrađeno u konobi Kod Spavalice koja je za potrebe ovog natjecanja velikodušno ustupila svoj prostor u kojem su se mogle osigurati sve neophodne epidemiološke mjere.

I vaga je u kratkom vremenu pod rukovodstvom suca Krešimira Milića za kategoriju U-16 i Dubravka Pejdu za kategoriju U-21 iznjedrila prvake prvog dana.

Tako je u pojedinačnom poretku u kategoriji U-16 najbolji bio Roko Begonja (Vir – Vir), drugi je bio Filip Butković (Zubatac – Poreč), a treći Marin Market (Glavoč – Trstenik).

U ekipnom poretku je najbolji bio Vir – Vir u sastavu Roko Begonja i Tamara Čavrag, druga je bila Lovrata – Krk u sastavu Leon Bajčić i Dario Šutić dok je treća bila ekipa Zubatac – Lovran u sastavu Patrik Uhač i Luko Pavičević.

U kategoriji U-21 najbolji je bio Luka Mužanović (Zubatac – Zadar), drugi je bio Luka Dakula (Giričić – K. Gomilica), a treća Marijana Milić (Kostrena – Kostrena).

U ekipnom poretku je najuspješnija bila ekipa Zubatac – Zadar 1 u sastavu Antonio Franić i Luka Gredičak. Druga je bila ekipa Galeb Raša 1 u sastavu Antonio Smoković i Mate Ružić dok su treći bili Ivan Raspović i Luka Mužanović, članovi ekipe Zubatac Zadar 2.

I premda je razloga za slavlje bilo, svi su znali da je ovaj poredak itekako podložan promjenama jer je pred svima bio još jedan dan.

DAN DRUGI

Drugog je dana nebo prijetilo kišom

Nedjeljno je jutro osvanulo oblačno i mokro. Kiša koja je pala tijekom noći prijetila je da će se produžiti i na dan tako da su svi sumnjičavo gledali u nebo koje uz jugo u jačanju nije obećavalo ništa dobroga.

Srećom su domaćini mislili na takav razvoj događaja tako da je toga dana natjecateljska staza bila postavljena na sjevernoj punti Vira na kojoj su svi bili poprilično zaštićeni od vjetra koji im je dolazio s leđa.

Scenarij je bio vrlo sličan prethodnom danu. Natjecatelji su u lovna mjesta ušli sat prije početka natjecanja s tim da je pratnja i toga dana ostala izvan natjecateljske staze pa je lov u skladu s očekivanim protokolom počeo u 8 sati. Natjecatelji su i na ovom terenu našli sitnu uzobalnu ribu, mahom špare, glavoče, pokojeg kneza i cincelu. Slaba je kiša počela oko 11 sati no nije dugo potrajala tako da su se u konobu Kod Spavalice svi vratili suhi.

Lovila se sitna uzobalna riba

Budući da kategorija U-16 lovi 4 sata, dakle sat vremena kraće od kategorije U-21, vaganje je kao i prethodnog dana odrađeno odmah po dolasku, tako da je po povratku kategorije U-21 vaga već bila oslobođena i spremna za nova vaganja.

A rezultati su mnoge iznenadili, kao i uvijek, neke ugodno, a neke neugodno pri čemu je iznenađenja baš bilo jer je publika bila izvan vidnog dosega tako da nisu mogli tek tako procijeniti uspjeh i plasman svojih favorita.

U poretku drugog dana u kategoriji U-16 najuspješniji bio Teo Hajdaraj (Kantrida – Rijeka), drugi je bio Roko Begonja (Vir – Vir), a treći Leon Bajčić (Lovrata – Krk) što je u kombinaciji s rezultatima od prvog dana iznjedrilo i pobjednike ovog prvenstva.

Pojedinačni prvaci u kategorji U-16

Ekipni prvaci države u kategoriji U-16

Tako je prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio Roko Begonja, drugo mjesto i srebrnu medalju Teo Hajdaraj, a treće mjesto i brončanu medalju Leon Bajčić.

Najbolje ekipe u U-16

U ekipnom poretku zlatom se okitio Vir – Vir u sastavu Roko Begonja i Tamara Čavrag, srebrna je bila Lovrata – Krk u sastavu Leon Bajčić i Dario Šutić, dok je brončani bio Zubatac – Lovran u sastavu Patrik Uhač i Luko Pavičević.

U kategoriji U-21 najbolji je bio Luka Gredičak, drugi je bio Marko Ružić, a treći Antonio Franić što je u kombinaciji s rezultatima prvog dana dalo nove državne prvake i u ovoj kategoriji.

Prvoplasirani juniori U-21

Tako je prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio Antonio Franić, drugo mjesto i srebrnu medalju Luka Gredičak, a treće mjesto i brončanu medalju Marijana Milić.

U ekipnom poreku zlatom se okitio Zubatac – Zadar 1 u sastavu Antonio Franić i Luka Gredičak, srebrni je bio Galeb – Raša u

Najbolje ekipe u kategoriji U-21

sastavu Antonio Smoković i Mate Ružić, dok je brončani bio Zubatac – Zadar 2 u sastavu Ivan Raspović i Luka Mužanović.

Medalje i pehare pobjednicima Državnog prvenstva podijelila je Ardena Bajlo koja je bila delegat HSŠRM-a, dok su zahvalnice su uručene sucima Krešimiru Miliću i Dubravku Pejdi, delegatu Saveza Ardeni Bajlo i predsjednici ŠRD Vir – Vir Elizabeti Fumić.

Voditelj ovog natjecanja je bio tajnik ŠRD Vir – Vir Igor Marić, tajnica je bila Tijana Juretić, a dežurna liječnica Emilijana Dujela.

NAJVEĆA NAGRADA

Presretan sam, prezadovoljan i napokon se osjećam nekako oslobođen. Nosio sam teret nedjeljnog natjecanja cijelu subotnju noć, jer zbog ogromnog uzbuđenja nisam mogao zaspati. Bio sam vodeći ribolovac nakon prvog dana natjecanja, a tu sam poziciju želio zadržati. Bio je to pritisak s kojim sam se morao nositi, no sada sam sretan, a najsretniji zbog predsjednice Elizabete i Igora Marića koji su sebe uložili u naš klub. Bio je ovo težak dan za natjecanje, jer nije bilo previše ribe. Nešto se ipak uhvatilo, odnosno dovoljno za ukupnu pobjedu. Zaista sam presretan. Na Viru sam od prvog dana kada je pokrenuta škola udičarenja, što znači kako od tada svi radimo za ovaj trenutak. Vidjeti našu Elizabetu kako od sreće plače, najveća nam je nagrada i najljepši osjećaj – s neskrivenim zadovoljstvom i uzbuđenjem rekao je novi državni prvak Roko Begonja.

Jako sam uzbuđena, ovo je najljepši i najbolji trenutak od početka rada u klubu. Sve je na današnjem natjecanju i ostvarenim rezultatima stalo u ovaj trenutak. Teško je opisati stanje sreće koje svi osjećamo – puno skromnije nam je rekla Tamara Čavrag, uz Roka, ekipna prvakinja države.