Piše: Šime Duvančić

 

Nakon što su se deset godina održavali u Podstrani, ovogodišnji „Dani Hrvatske male brodogradnje održavaju se u Marini Kaštela Gomilice. Manifestacija je počela u četvrtak, 4. i trajat će do nedjelje 7. travnja.

Na sajmu je izloženo više velikih i skupih plovila domaće i inozemne proizvodnje. Od domaćih proizvođača, tvrtka „Blizanac“ iz Splita izložila je „Great White 39“najveći gumenjak proizveden u hrvatskoj. Radi se o gumenjaku aluminijskog trupa dužine 12 m i kapaciteta 12 putnika i dva člana posade, namijenjenog jednodnevnim izletima i transferima. Solinska „AD plastika“ izložila je na svjetskom tržištu iznimno traženu jedrilicu „Salona 380“ , dužine 11,60 m i cijene od preko 150.00 eura, a solinska tvrtka „Damor“ obiteljski motorni krstaš „Damor 12 family“ u osnovnoj verziji vrijedan 169.000 eura,…

Međutim, DHMB je i dalje sajam za male ljude, jer su na njemu najvećim dijelom predstavljanja plovila koji su predmet interesa, stvarnih mogućnosti i potreba hrvatskog prosječnog čovjeka koji svoj život i svakodnevne potrebe vezuje uz more i otoke.

 

Među izloženim malim plovilima zbog dokazane plovidbene i kvalitete izrade te cijenom od oko 3.000 eura najviše pozornosti posjetitelja privukla je stakloplastična „Pasara 470“ brodogradilišta „Marušić“ iz Brista . te slično plovilo „Vem 501“ kao i nešto veća pasara s kabinom „ Arba 500“.

 

Na štandu trogirske tvrtke „Pixima“ s cijenom od samo 18.400 kuna pozornost privlači i stakloplastično plovilo „Mila“ dužine 2,99 m s vanbrodskim motorom „Suzuki 6“. Na istom štandu nude se brojni modeli njemačkih gumenjaka „Talimex“ dužine od 160 do 400 cm.

Iznimni asortiman gumenjaka ukrajinske tvrtke „Kolibri“, po prvi put na našem tržištu izložila je zagrebačka tvrtka „Gumeni brod“. Gumenjaci su dužine od 220 do 450 cm. Ista tvrtka proizvodi i RKM- 350, praktično nepotopive čamce od tvrde HDPE-RM plastike. Dugačak je 351 cm, kapaciteta tri odrasle osobe i pogona snage do 5 KS.

 

 Na sajmu su izloženi i svi brodski i vanbrodski motori koji se nude na našem tržištu, a većina se nudi uz sajamski popust. I ove godine je nastavljen trenda rasta ponude i potražnje onih s električnim pogon. Najveća je ponuda motora „Torqueedo“ koje zastupa tvrtka „Sviben marine“ iz Zagreba. U ponudi su od najmanjih, za pogon kajaka, koji košta 1.600 kuna, preko pomoćnih za panulavanje, do onih snage 20 KS. Na štandu „Barke“ iz Strožanca bio je izložen „Min knot“ ,najpoznatiji elektromotor za panulavanje.

Sve bolja ponuda električnog pogona uočljiva je i na dijelu manifestacije prigodno nazvane „Sajam turističkih atrakcija“, na kojoj su predstavljeni najnoviji proizvodi iz segmenta sportske, turističke, adrenalinske, plažne, komunalne i druge opreme namijenjene koncesionarima plaža, vlasnicima apartmana, agencijama, hotelima i ostalim turističkim subjektima.

Najviše je ponudila zagrebačka tvrtka „L-trade“ koja je izložila bicikle, skutere i dostavne trocikle, ali je najveću pozornost privukla hidrofoil električna daska splitske tvrtke „Sailfin Plurato“. Brzinom do 30 km/h ona može ploviti 45 do 60 minuta s vozačem teškim do 110 kg. Veliku pozornost izazivaju i daske „Surf Stopper“ njemačke tvrtke „Hobie“ koje se pogone pedaliranjem.

Među 95 izlagača svojom ponudom su posebnu pozornost izazvale i splitska tvrtka „Lucky Wave“ s bogatom ponudom brodske opreme te „Stil inox“ iz Žrnovnice s brodskim okovima od inoxa.

Sajam će za posjetitelje u subotu biti otvoren od 9 do 19, ta u nedjelju od 9 do 15 sati. Ulaz i parking su besplatni.