Nikola Kosanović je ribar koji smatra da more nije rupa bez dna i da život u moru treba poštovati zbog čega se brine da mnogi organizmi koji završe u njegovoj mreži, a pogotovo oni koji su kao vrsta ugroženi budu vraćeni u more. Evo što nam je Nikola rekao o tome:

– Sklatovi su ugrožena riblja vrsta zbog čega naš odnos prema njima treba biti poseban. Zadržavanjem samo jedne jedinke uništava se možda i cijeli generacijski niz što bi svakom ribolovcu trebalo biti jasno. U mojim ribolovima sam se sretao sa sasvim malim primjercima, ali i sa onima od preko 20 kilograma – priča nam Nikola.

Treba se čuvati oštrih zuba

– Koliko sam uspio primijetiti, sklatovi se na ovom terenu na kojem ja lovim pojavljuju ciklički, obično svaku drugu godinu u većem broju. Moglo bi ih biti ove godine jer ih lani nije bilo, dok ih je preklani bilo dosta. A sve sklatove koje ulovim vraćam u more i te ulove prijavljujem Institutu u Splitu koji vrši monitoring nad ovom vrstom – nastavlja Nikola svoju priču.

– Ovoga sam puta uz Sestrunj uspio uloviti i pustiti jednog malo krupnijeg sklata. Bio je dugačak oko 1,20 metara, širok 60 centimetara i težak oko 12 do 15 kilograma. Puhala je bura pa mi se nije zafrkavalo sa vaganjem. Naime, premda na slikama izgledaju pitomo, sklatovi su zapravo jako agresivni. Kad im se prilazi treba biti oprezan i paziti da im se slučajno rukom ne dođe iznad glave jer se bez problema u djeliću sekunde izbace i po pola metra u zrak da bi zagrizli.

Naravno, nakon fotografiranja sam ga vratio u more tako da je praktički neozlijeđen otplivao u dubinu.

Mali sklatovi slobodno plivaju i rastu

Znam da mnogi ribolovci nisu ni imali priliku vidjeti sklata uživo kao što mnogi ne znaju ni da je kao vrsta zaštićen. Zato mislim da je važno da što više ljudi vidi da te ribe još uvijek ima u moru, a posebno mi je drago što je evidentno i da se razmnožavaju na par lokacija u našoj Zadarskoj županiji – ispričao nam je Nikola Kosanović.

A video vraćanja u more ovog velikog sklata možete vidjeti ovdje.

Zahvaljujući Nikoli, i ovaj mali pas prasac koji je ulovljen u Virskom moru, i dalje slobodno pliva