IX KUP SVETOG DUJE

Ama je ove godine briljirala

 

Tražila se zavjetrina, pa makar i ovakva

I ove je godine velika svetkovina blagdana zaštitnika Splita svetog Duje uveličana sportskoribolovnim natjecanjem u organizaciji ŠRD Zenta – Split. Tako je u subotu 4. svibnja održan 9. po redu Kup svetoga Duje, natjecanje u udičarenju iz usidrenog plovila. Natjecanju se odazvalo 18 dvočlanih ekipa iz Hrvatske, pet ekipa iz Crne Gore te četiri iz Slovenije, među kojima je bilo čak šest žena.

 

Nažalost, vrijeme nije bilo naklonjeno ni organizatorima ni natjecateljima. Orkansko jugo koje je podiglo valove preko dva metra visine popraćeno kišom umnogome je otežalo doslovno sve zamišljeno. Zbog toga je samo natjecanje održano ispred Žnjana gdje je more bilo donekle mirnije.

 

Ulovljeno je dosta komarči

 

Mario Perišić je izvukao najveću ribu

Zbog takvih uvjeta natjecanje nije trajalo kako je uobičajeno pet, već samo četiri sata što naravno onima najosjetljivijih želudaca i nije baš puno pomoglo. Osim jakog vjetra problem je stvarao jednako jak kurenat zbog kojega se gotovo nitko nije uspijevao sidriti. Naravno, to je imalo i svojih prednosti jer su se u takvom driftu na udice zalijetali veliki pauci.

A oni koji bi se uspjeli usidriti barem na kratko, lovili su arbune i orade uz ponekog fratra.

 

Pa iako se na vagu predavalo tek trideset riba, pokazalo se da taj broj i nije tako lako dostižan. Tako je nakon okončanja lova tek sedam ekipa predalo taj maksimalan broj dok su ostali predavali puno manje, koliko su u borbi s valovima uspjeli nasukati.

 

Vaganje je odrađeno brzo i profesionalno

Najtežu ribu natjecanja, arbuna teškog 338 grama je ulovio splitski ribolovac Mario Perišić koji gotovo u pravilu lovi najteže ribe na natjecanjima.

 

Goran Dabović s hobotnicom

Ipak, najteži ulov, koji nažalost na ovom natjecanju nije bio validan, bila je hobotnica teška gotovo četiri kilograma koju su zajedničkim naporima ulovili i nasukalo otac i kći, Goran i Nada Dabović iz KSR Ama – Kostanjica iz Crne Gore.

 

I premda je ovaj kup znao viđati i bogatije ulove, generalno gledano, ulovljene su ribe u odnosu na prethodne godine u prosjeku bile bitno veće i teže.

Hrabri su ribolovci nakon proglašenja najuspješnijih i dodjele medalja, pehara i prigodnih sponzorskih poklona Barke, DTD-a i Baracude No1, unatoč jugu, uz dobru spizu, još bolje vino i nezaobilaznu pjesmu nastavili feštati do sitnih sati.

 

 

Plasman:

Tri prvoplasirene ekipe

  1. KSR Ama 1 (Predrag Tasić i Milan Bubonja) – Kostanjica MNE – 4.220 grama
  2. ŠRD Marinar (Štefka Cvirn i Anton Veselić) – Kranj SLO – 3.260 grama
  3. KSR Bokeška jedra (Željko Dulović i Mladen Rostović) – Đenovići MNE – 2.956 grama
  4. KŠR Split 1 (Mario Perišić i Slaven Vuković) – Split CRO – 2.630 grama
  5. ŠNRD Jadro (Ivica Bekavac i Dalibor Celebić) – Solin CRO – 2.599 grama
  6. PŠRD Ramova (Marin Čizmić i Josip Biloš) – Krvavica CRO – 2.578 grama
  7. KŠR Jadran 2 (Ante Višić i Boris Kolega) – Split CRO – 2.526 grama
  8. KŠR Špinut 2 (Ivo Garbati i Stipe Klanfar) – Split CRO – 2.500 grama,
  9. KŠR Split 2 (Duško Rančić i Vladimir Jović) – Split CRO – 2.374 grama
  10. KŠRD Delfin 2 (Saša Pejović i Dejan Beljkaš) – Budva, MNE – 2.312 grama