Udruga mladih ‘Jarac’ je i ove godine iznenadila sve prisutne izvrsnom organizacijom dok je odaziv natjecatelja bio dosada neviđen!

 

U subotu, 23. listopada 2021. godine, u organizaciji Udruge mladih „Jarac“-Lukoran i SRD Harpun iz Zadra, održano je u Lukoranu peto, sada već tradicionalno natjecanje u lignjolovu ‘Crnilo kup’.

Lukoranska je riva bila krcata brodova

Natjecanju se odazvalo 107 dvočlanih ekipa što je uistinu nesvakidašnji odaziv koji sam po sebi najbolje govori o kvaliteti domaćinstva. Najviše je natjecatelja bilo iz Lukorana, ali također i iz Sutomišćice, Ugljana, Poljane, Preka, Kali, Ošljaka, otoka Pašmana, Bibinja, Biograda, otoka Iža, Zadra, Pakoštana, otoka Murtera, Zagreba pa i Slovenije. Lovna je zona bila od punte Ćinta u smjeru Ugljana do punte Barićeve u smjeru Sutomišćice, a sam je lov počeo u 17:30, a završio u 20:30.

Start je bio jedinstven Snimio: Ž. Bačić

Natjecatelje je u samom startu dočekala bura no kako je natjecanje odmicalo a večer padala, tako je padao i vjetar. Ulovi su bili relativno mršavi što za ovo doba godine i općenitu situaciju s lignjama u Jadranu i nije tako neobično. No ipak se lovilo i ulovilo 186 liganja ukupne mase 26560 grama.

 

Lovile su se i ‘mrcine’

A dok su na moru uporni lignjari tražili svoj ulov na lukoranskoj je rivi bilo živo. Uz brojne delicije i bogati šank okupilo se jako puno pratnje, gostiju i znatiželjnika kojima su na usluzi bili vrijedni kuhari, barmeni i sva sila one ‘nevidljive’ logistike koja se brine da ovakva događanja prođu u skladu i redu i ostanu zapamćena po dobrome. Također, uz kolače

U ponudi su bili domaći kolači, frite, krokanti i neviđene slastice koje su pripremile vrijedne mještanke, a uz sve to bili su posluženi i likeri i rakije te hladna predjela poput mariniranih i soljenih inćuna. Naravno, bilo je tu i friganih gavuna, rižota, podlanica sa gradele, tune na žaru te nezaobilaznih liganja koje su svi s nestrpljenjem čekali da se vrate s barkama i odrade svoju posljednju ulogu na vagi.

Prvo mjesto – Luka Fatović i Luka Ćoza

A vaga je, unatoč velikom broju natjecatelja i bogatom ulovu brzo odrađena tako da je plasman zahvaljujući elektroničkoj podršci trenutno bo vidljiv svima. No do proglašenja je ipak trebalo malo sačekati jer je proglašenje nastupilo u 22:00.

Drugo mjesto – Marin Šimićev i Gabrijel Šimićev

Tako je prvo mjesto osvojila ekipa u sastavu Luka Fatović i Luka Ćoza iz Zadra s ulovom ukupne težine 2022 grama. Drugo mjesto su zauzeli Marin Šimićev i Gabrijel Šimićev iz Sutomišćice ukupnim ulovom mase 2016 grama, dok su treće mjesto, s ukupnim ulovom težine 1284 grama osvojili Boženo Lovrić i Zdenko Lovrić iz Lukorana.

Treće mjesto – Boženo Lovrić i Zdenko Lovrić

Najveću lignju natjecanja, tešku 752 grama, ulovili su Sanja Šimac i Joso Ivanov iz Lukorana koji su u ukupno plasmanu unatoč tom ulovu završili na desetom mjestu. A nagradu za najbolju lignjolovku, s tom istom lignjom osvojila je Sanja Šimac.

 

Najbolja lignjolovka – Sanja Šimac

Uz pehare i medalje za najuspješnije lignjolovce, u fond nagrada su ušli i poklon paketi DTD-a, Ižanke i Arbacommerca.

Glavna prva nagrada bila je vanbrodski motor marke Yamaha od 5 KS (Perkinscommerce) uz dva ribarska štapa (Mikeli trade i SavageGear), dok je druga nagrada uključivala i Garminov sonder (Navtronik/Roblmarine) te dva ribarska štapa (SavageGear i Luna Maris).

Nagrada za treće mjesto sastojala se od akumulatora (T.O. Stipe – Zadar) i dva ribarska štapa (SavageGear i Luna Maris) te drugih nagrada od sponzora Mikeli trade, Nevico, Sealtech i AutoDirekt – Ivankov.

Najveća lignja – Sanja Šimac i Joso Ivanov

Najveća lignja je nagrađena ribarskim štapom i rolom (Fishing factory) dok je najbolja lignjolovka osvojila mrežicu za ribe (Sealtech), bon u vrijednosti od 500 kuna u Fizikalnoj ambulanti Kali te buket iz cvjećarnice Nina. Također, dodijeljene su prikladne nagrade za ekipe rangirane od četvrtog do desetog mjesta tako da su zapravo svi ostali bili jedanaesti.

 

Lucky loseri broj 1 – Miroslav Bakota i Erik Ivanov

Novitet ovogodišnjeg Crnilo kupa bila je specijalna nagrada ‘Lucky Loser’ koju je mogao osvojiti svatko tko je ulovio i prijavio barem jednu lignju. A nagrada nije bila uopće zanemariva, dapače! Tako je sretni dvojac u sastavu Miroslav Bakota i Erik Ivanov osvojio Squid fishing combo set (Nevico), kabanicu Viking (Artić), koper Marlin (Spectrum) i 2 litre motornog ulja (T.O. Stipe – Zadar).

Lucky loseri broj 2 – Pavao Rudan i Hrvoje Nižić

A onda je uslijedilo iznenađenje jer je ždrijeban i drugi ‘Lucky Loser’. Tako je još jedan sretni tim u sastavu Pavao Rudan i Hrvoje Nižić dobio sanduk vina vinarije Glavica.

Domaćin je pripremio i poklon paket za glavnog suca tako da baš ništa nije ostalo nedorečeno.

Organizatori nisu zaboravili ni suca

A nakon tog službenog dijela uslijedilo je druženje koje se na lukoranskoj rivi proteglo u sitne sate, s obećanjem da se svakako vidimo i dogodine, još jači i spremniji za nove lignjolovne uspjehe.

Spize nije falilo

Ovo je prestižno natjecanje održano pod pokroviteljstvom Općine Preko, Turističke zajednice Općine Preko, te tvrtki Perkinscommerce, SavageGear, Navtronik/Roblmarine, DTD, Nevico, Luna Maris, SEAL TECH, Ižanka-Zadar, Fishing factory, Artić Nautica, Mikeli trade, Spectrum, Brko, TG Art, Heineken, Mashtel Distillery, Vina Glavica, Arbacommerce, Jadran tuna, Mišlov, RZ Omega 3, Marikomerc, Radio 057, T.O. Stipe – Zadar, AutoDirekt – Ivankov Zadar, Adrianed B.V., Olive Island Marina, Bodulo Nekretnine, Nauticline, Trata Kali, Cvjećarnica Nina, Konoba Makara, Kozmetički salon ‘Beleca’, Apartmani Šimac, Auto moto servis Mikela te Fizikalna ambulanta Kali.

Fešta se protegla u sitne sate