U bibinjsku uvalu Jaz je 15. svibnja zalutala i pod ostima skončala tuna teška 240 kilograma. Ni prva ni zadnja, moglo bi se reći, ne samo u Jazu nego i na bilo kojem dijelu Jadrana. No slučaj je dobio poprilično dramatične razmjere jer je događaj lova snimljen i objavljen na društvenim mrežama nakon čega se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede.

Dakle Ministarstvo je dalo sljedeću izjavu:

– Prikazane aktivnosti su zabranjene. Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je inspekcijski nadzor nakon kojeg  će se pokrenuti prekršajni postupak prema prekršiteljima u skladu sa Zakonom o morskom ribarstvu.

Kratko i jasno. Nepoznavanje zakona nikada nije bila olakotna okolnost pa tako neće, čini se, biti ni u ovom slučaju. Istraga je u tijeku i inspektori trenutno pokušavaju utvrditi koliko je zapravo prekršaja napravljeno, jer, da podsjetimo – tuna je u svojevrsnoj zaštiti pri čemu treba utvrditi i je li prekršaj počinila pravna ili fizička osoba, i jesu li ribolovci imali dozvolu za lov velike ribe, dozvolu za lov ostima, sportsku ili rekreacijsku dozvolu…

No šalu na stranu jer je situacija i više nego ozbiljna. Premda je tuna podijeljena među mještanima, čini se da prekršitelje ribolovce čeka kazna između 5000 do 50000 kuna i to ako se ne utvrdi da je počinjeno više prekršaja kada se kazne mogu zbrajati.  

Završnicu borbe koja je bibinjske ribare dovela na zub Ministarstvu poljoprivrede možete vidjeti klikom na sljedeći link:

Tuna u Jazu