U Pakoštanima je u organizaciji ŠRD Pakoštane – Pakoštane, u subotu 15. prosinca održano Treće otvoreno prvenstvo u lovu na lignje. I premda je tog dana puhala bura koja zatvara mostove, natjecanju se odazvao 91 natjecatelj, odnosno 41 ekipa. Neke su ekipe bile jednočlane, neke dvočlane, a neke pak tročlane što je bila stvar osobne procjene i sklonosti natjecatelja.

BOGATE NAGRADE

A konkurencija je bila žestoka jer su i nagrade bile bogate. U igri su bile vrše, osti, dalekozor, ribolovni štapovi, role i još podosta toga dok je za najveću lignju nagrada bila Mercury penta od 5 konja.

Tako je nakon posljednjih prijava zaključenih u kafiću Port i nakon blagoslova lokalnog župnika, natjecanje počelo u 14:30 što su svi nabrijani ljignjolovci jedva dočekali te se s krajnjim nestrpljenjem otputili prema svojim ‘zamjenskim’ poštama. Naime, iako su mnogi planirali otići i iza Vrgade, najveći dio natjecatelja se prisilno držao uzobalnog pojasa u kojem su udari bure ipak bili nešto slabiji. Taj zavjetrinski dio je bio škrt, ali izbora baš i nije bilo. Neki su povukli Rapale, a neki su se držalo peškafonda s tim da su za feral svi imali jako malo vremena jer je kraj natjecanja bio u 17:30, kada je zapravo i počinjao najlovniji dio dana.

POKRENUTA ŠKOLA UDIČARENJA

A dok su se lignje opirale i bježale od lignjolovaca, na rivi je bilo vrlo živo jer su se na postavljenim stolovima pripremale i nizale delicije pripremljene za smrznute lignjolovce ali i za goste i prolaznike koji su se tu zatekli.Na stolovima je bio fažola s kobasicama, rižota od daganja, srdela na gradelama, fritula štrudli… Sve je bilo besplatno s tim da su na svakom stolu bile postavljene i kutije s otvorom i natpisom ‘Za humanitarne svrhe’ u koje je svatko mogao ubaciti novaca po vlastitoj želji i mogućnostima. Taj novac i novac sakupljen od uplaćenih kotizacija poslužio je jednim dijelom za obnovu vrata škole u Pakoštanima, drugim dijelom za pomoć mladima Vrgade u obnovi njihovog kluba, a trećim dijelom za pomoć najpotrebitijim pakoštanskim obiteljima.

Važno je napomenuti da je toga dana prije lignjolova, u okviru ‘ribolovne radionice’ pod voditeljstvom dobrog duha pakoštanskog sportskog ribolova Stefanije Lacman,održan i prvi sat škole udičarenja na kojem je volonterski nastupio, a tko drugi, nego Mićo Matak bez kojega nijedna škola udičarenja na širem zadarskom području ne može proći.

Na tom prvom satu polaznici škole, njih dvadesetak, pokazali su veliko zanimanje što znači da uskoro možemo računati s novim snagama najmlađih ribolovaca, ovoga puta iz Pakoštanskih redova.

LIGNJE NA TOMBOLI

Večer je pala i natjecanje je okončano, pa su se tako natjecateljske vrećice, neke sa skromnim ulovima, a neke prazne, do 6 sati predale glavnom sucu natjecanja Tončiju Luketi i Stefaniji Lacman koji su sve to vrlo hrabro izvagali. A hrabrosti im je itekako trebalo jer se temperatura u to vrijeme spustila do vesele nule. No na njihovu sreću ulova ipak nije bilo previše tako da im ledene muke nisu predugo trajale.

Plasmanski je poredak brzo ustanovljen tako da su se odmah mogli proglasiti i najuspješniji lignjolovci.

A na proglašenju pobjednika je bilo vrlo živo ne samo zbog radoznalosti i sponzorskih poklona već i zbog male tombole gdje je nagrada bila polovica ukupne količine ulovljenih liganja. Tom se nagradom okitio Goran Kurtov iz češke ekipe dok je druga polovica liganja otišla sucu Tončiju Luketi.

NAJVEĆA ZA NAMANJU

U konačnom skoru je ulov predalo 16 natjecatelja s tim da su ulovljene tek 42 lignje ukupne težine 8572 grama. Ulovljeno je i nešto sipa no one se nisu bodovale.

Tako je treće mjesto i brončane medalje, s 5 ulovljenih liganja ukupne težine 880 grama osvojila ekipa Gemišt u sastavu Ivan Krpeta i Šime Kulaš. Drugo mjesto i srebrne medalje, s također pet liganja ukupne težine ipak nešto veće, 948 grama, osvojila je ekipa Eva u sastavu Filip Bakija i Marin Radulić dok je prvo mjesto i zlatne medalje s ulovom osam liganja ukupne težine 1504 grama osvojila ekipa Snažni u sastavu Nikola Jurićev, David Bajlo i Ivana Bajlo.

Najveću lignju tešku 652 grama ulovio je Filip Bakija što mu je donijelo i Mercury pentu dok je najmanju lignju tešku tek 64 grama ulovio Ante Šarin za što je nagrađen najvećom lignjom.

A odmah po proglašenju na bini se oglasio Zaratino bend koji je unatoč hladnoći žestoko svirao do sitnih sati održavajući atmosferu dovoljno zagrijanom tako da nitko nije ni primijetio koliko je zapravo hladno.

Vidimo se obavezno i dogodine, još spremniji i brojniji jer pakošku lignjadu nikako ne treba propuštati.

 

 

Sponzori Trećeg otvorenog prvenstva u lovu na lignje – Pakoštane 2018.: Turistička zajednica općine Pakoštane, Općina Pakoštane, Pelagos Jadran tuna i Trgovina nautičke opreme Bodul Biograd na moru