Piše: Anel Hadžić

 

Cipar je poznat po svim blagodatima koje u svojoj ponudi ima Mediteran, a kojima su se odnedavno priključile i izvrsne površinske varalice. Dizajner i proizvođač je Kostas Kezos (Κώστας Κεζος) koji je u njih uložio svu svoju ljubav i strast prema morskom ribolovu. Tako je vizija i ideja pretvorena u stvarnost hand-made proizvoda. Njegov je cilj bio dizajnirati i proizvesti umjetnu lovnu površinsku varalicu kako bi ispunio ne samo svoja očekivanja nego i očekivanja svih spinnera diljem svijeta.

Na današnjem tržištu varalica postoji mnoštvo proizvoda, takozvanih iglica, koje svoj oblik baziraju upravo na njenoj imitaciji. Kostas nije želio slijediti taj put poput mnogih drugih nego je ovaj umjetni mamac dizajnirao inspiriran oblikom male barakude koja je također prva na meti raznoraznih velikih mediteranskih grabežljivaca. Tako je i nastao finalni proizvod kodnog naziva BR-200 težine 35 grama i dužine 200 milimetara.

Kada sam ovu varalicu primio prvi puta u ruke odmah sam uočio pedantnost, odnosno perfekcionizam majstora koji je prisutan u svakom detalju izrade. Pažljivo ga pregledavajući shvaćam na koji način je mamac napravljen. Na oko jednostavno, ali znam da je istina sasvim drukčija. Kako sam pred par godina proveo pet dana u jednoj drugoj hand-made tvornici, imao sam se osobno priliku uvjeriti da tu ima posla preko glave i da to nije za svakoga.

Na originalnom pakiranju BR-200 jasno piše da nije za početnike što me, moram priznati, jako kopkalo tako da sam jedva dočekao dočepati se mora da ga zabacim. Odmah na prvi zabačaj i vođenje uviđam da ovaj mamac može voditi bilo tko bez obzira bio početnik ili iskusni spinner. Taktiziranje i promjene tehnike povlačenja su također vrlo jednostavni jer varalica trenutno reagira na svaki pokret štapa bez onih neprirodnih međupokreta koji su svojstveni onim prsječnim i ispodprosječnim industrijskim proizvodima.  BR 200 ima sve ono šta treba imati vrhunska površinska varalica. U dva do tri ribolova sam uspio uloviti desetak strijelki i jednu licu. Sve su ribe udarale na usko brzo vođenje iznenada i krajnje agresivno. Po lovnosti bih BR 200 trenutno svrstao u vlastiti top-3.

Ove varalice možete pronaći i kupiti preko službene stranice po cijeni od 33 eura. Moja je preporuka da u svojoj kolekciji svakako trebate imati ovaj proizvod, ne da skuplja prašinu nego da zbilja sa njom lovite i uživate.