Francuski brend Fiiish je osim po visokokvalitetnim varalicama poznat i po tome što prije puštanja u prodaju, svoje proizvode podvrgava rigoroznim testiranjima od kojih se većina provodi ne u laboratorijskim uvjetima već upravo u ribolovu. Sve se Fiiish varalice testiraju na moru, pa tek nakon što dokažu i potvrde svoju lovnost odlaze u trgovine. No ni tu nije kraj testovima jer Fiiish ima po cijelom svijetu svoje testere koji pored svojih iskustava sakupljaju iskustva svih ribolovaca koji se koriste ovim varalicama kako bi finalni proizvod bio upravo savršen.

LOV BEZ ZADJEVA

Tako je nakon iscrpnih testova i hrpe nasukane ribe svjetlo dana ugledala nova revolucionarna varalica namijenjena pravim predatorima. Varalica ima vrlo slikovit naziv Candy Shrimp koji joj zapravo u potpunosti odgovara.

Riječ je o metalnom jigu čije tijelo ima oblik škampa. Spojna alka se nalazi na samom repu čime se postiže prirodnost kretanja unatrag što je svojstveno upravo škampima. Alka koja preko split ringa nosi samo jednu VMC single hook udicu smještena je između istaknutih tamnih očiju. Udica je ‘ukrašena’ lamelama i silikonskim nitima koje vrlo uspješno simuliraju brkove škampa i malom iskričavom čupicom nalik na mušicu slatkovodnih ribolovca. No za razliku od ‘suknjice’ kod ostalih sličnih varalica ovi su ukrasi povezani tankom žičanom konstrukcijom koja je baš kao i udica okačena na split ring, ali i za samu udicu, tako da u dlaku prati sve njene pokrete.

Posebno je zanimljivo da je zahvaljujući takvom položaju i načinu montaže ostvaren HPC – Hook Protection Concept na koji su u Fiiishu jako ponosni. Tako vrh udice na ovim varalicama ni u jednom položaju ne može doći u kontakt s podlogom što je više nego učinkovit način za izbjegavanje zadjeva.

OD 7 DO 90 METARA

Zahvaljujući tako vješto smještenoj udici , s ovom se varalicom bez straha od zadjeva može loviti ultra sporim pridnenim tehnikama koje uključuju i’oranje’ po dnu. Atraktivnost podiže i posebno izbrazdana donja strana varalice kojom Candy Shrimp u povlačenju podiže oblačiće taloga što je većini predatora crveno svjetlo za napad.

Osim svega spomenutog, ovako specifično smještena udica omogućuje i kačenje manjih riba koje se klasičnim jigovima sličnih gabarita ne bi mogle uspješno zakačiti.

S ovim se varalicama s obale može loviti klasičnim casting tehnikama, dok se iz barke mogu koristiti u driftingu kao primjerice inchiku, ali isto tako i svim srodnim tehnikama od light vertical jigginga do pa i kombiniranja pokreta karakterističnih za slow pitch.

Candy Shrimp varalice su dostupne u tri težine – 30, 60 i 90 grama i u dvije boje – Sand Man s glow efektom te Orange Fights UV premazom.

Varalice težine 30 grama su duge 55 milimetara i najprimjernije su za lov na dubinama od 7 do 30 metara. Varalice težine 60 grama dužine 72 milimetra su najprimjerenije za lov na dubinama od 30 do 60 metara, a one najteže od 90 grama, duge 83 milimetra, najprimjerenije su za lova na dubinama od 60 do 90 metara.

Očekivana maloprodajna cijena za ove neobične ali vrlo lovne varalice je 120 kuna.

 

Info:

Nevico, Zadar

Tel. 023/239-239

www.nevico.hr