Sve je počelo u petak, dan ranije, okupljanjem dvočlanih ekipa privučenih samo jednim ciljem – osvajanjem medalje Kupa svetog Duje, natjecanja koje već osmu godinu za redom organizira KŠR Zenta – Split. Istini za volju, ta je izjava malo preteška jer je većina zapravo došla ponajprije radi dobrog druženja, izvrsne spize, dobrog vina i nezaobilazne pjesme koja prati svako ovakvo okupljanje. Ipak, medalja je svakom natjecatelju bila negdje u pozadinskom planu jer, nikad se ne zna. Jedna škrpina ili ugor uvijek lako mogu odnijeti prevagu i osigurati medalju.

SVE PO REGULI

Tako se u petak uveče na verifikaciji prijavila 21 ekipa iz Slovenije Crne Gore i Hrvatske nakon čega se moglo nastaviti s feštanjem koje je otpočelo u ranim popodnevnim satima. Pa iako je fešta potrajala, karantena je napravila svoje tako da je većina natjecatelja već oko 10 sati bila u svojim sobama.

Ujutro je sve krenulo prema očekivanjima. Dio ranoranioca je u Zenti bio prije vremena, dio onih najrevnosnijih je kasnio, a oni najmamurniji su stigli u zadnji tren. Ipak, prema protokolu sve su brodice polako slijedile sudački brod koji je, nakon što su stigli u središte lovne zone, u 8 sati dao znak za početak natjecanja.

Svaka je brodica otišla na svoju stranu tražeći svoje mikrolokacije koje su trebale dati traženu ribu, a onda i nekakvo priznanje za to.

Prvi su rezultati bili izvrsni. Pojavili su se arbuni, nekakvi fratri pa i jedan pagar što je obećavalo dobar konačan ishod. No da ne bi bilo prevelike gužve na vagi, domaćin je ograničio broj predanih riba na svega 20 po izboru natjecatelja.

SAVRŠEN TAJMING

Vrijeme je bilo na strani ribolovaca tako da nikakvih najavljenih neverina i pljuskova nije bilo. Na sudački znak je natjecanje prekinuto, a ulov uredno predan sucu i logističkoj podršci.

Vaganje je odrađeno dok je natjecateljima poslužen ručak što se pokazalo izvrsno pogođenim tajmingom jer se kako je vaganje odmicalo nebo počelo sve više mrštiti.

A onda je došao i trenutak proglašenja najboljih. Do zadnjeg je trenutka bilo gusto, no najbolji su ipak glatko isplivali u vrh. Tako je treće mjesto s 3062 grama ulovljene ribe pripalo ekipi Delfin- Šiljo u sastavu Milan Šiljeg i Dejan Beljkaš. Druga, s 3646 grama ulovljene ribe je bila ekipa KSR Igalo – Igalo u sastavu Marko Radosavljević i Miloš Dašić, dok je prva ekipa sa 4362 grama ulovljene ribe bila ekipa KŠR Split – Split 1 u sastavu Mario Perišić i Slaven Vuković.

Naravno, osim medalja i pehara najbolji su nagrađeni i bogatim sponzorskim nagradama splitske Barke, DTD-a i Baracude u obliku ribolovne opreme te vršnim sekcijama ručne izrade Marka Sikirića kao i knjigama Borisa Bulića.

Nagrađeni su i najbolji barkarioli te najbolja ženska ekipa, najveća riba i najlošiji ribolovac dok su baš svi dobili paket Turističke zajednice grada Splita.

OPET GRADELE

A nakon što je posljednji natjecatelj primio nagradu, počela je kiša, ispočetka stidljivo, a onda u kratkom vremenu i vrlo ozbiljno.

No domaćine i goste to i nije baš previše uznemirilo. Gradele su se ponovo ugrijale po tko zna koji put i na red je došla i riba. Raspoložena je ekipa svo vrijeme gradelašima pružala glazbenu podršku biranim glazbenim brojevima.

A nakon što je riba poslužena, pojedena i zalivena veselo se društvo pomalo počelo osipati. Jedan po jedan su napuštali ljuti front i odlazili svatko svojoj postelji. Većinu je sutra čekao povratak kući koji je podrazumijevao i dugu vožnju tako da je svakako valjalo odmoriti. Naravno, kao i na svim ovakvim rastancima, i na ovom je  zaključeno kako se iduće godine vidimo ponovo u istom sastavu, još jači i još veseliji.