U subotu, 18. siječnja je na gradskoj rivi u Zadru, u organizaciji zadarskog ribomaterijala Udica i ŠRD Zubatac – Zadar, a uz sponzorstvo tvrtke Blue Springs održan 4. Yamashita Eging kup Udica Zadar, natjecanje u lovu liganja s obale.

Propozicije su bile jednostavne. Smjelo se loviti štapom ili iz ruke samo s jednim priborom s tim da su se od umjetnih mamaca mogli koristiti svi umjetni mamci namijenjeni lovu liganja i sipa pri čemu je, naravno, postojala ‘kvaka’.

PADANJEM MRAKA SITUACIJA SE MALO PROMIJENILA

Naime, ulovi ostvareni Yamashitinim skosavicama donosili su bonus od dodatnih 100 bodova zbog čega je većina lignjolovaca odlučila koristiti upravo te skosavice. Dozvoljena je bila i upotreba pribora za prihvat glavonožaca bilo u obliku podmetača ili kuka za prihvat glavonošce. Jedino je bilo zabranjeno korištenje ‘štapića sa rozetom’ uz koji ide i prirodni mamac kao i korištenje bilo kakvih sprejeva i aditiva.

POKAZALO SE DA I ŽENE ZNAJU LOVITI I TO BOLJE OD MNOGIH PREKALJENIH MASTORA EGINGA

Natjecanju su se odazvala 52 natjecatelja što je uz razmak od 5 metara ispunilo gradsku rivu od Foše pa skoro do Gata.

Sve je počelo u dva sata popodne u kafeu Kult gdje je odrađena verifikacija i ždrijebanje pozicija tako da je u skladu s predviđenim orarijem, točno u 15:00 sati, glavni sudac natjecanja, Pavle Kostić, oglasio start.

Kao i na svim ostalim sličnim natjecanjima i ovdje su u istom trenutku u more poletjele 52 skosavice prepune nade i skrivenih želja za pobjedom. No nisu samo medalje i pehari bili ono za što su se lignjolovci borili jer su pobjednike čekale i vrijedne sponzorske nagrade koje bi svatko, tko imalo drži do svog lignjolovnog statusa, itekako volio imati.

No kako je natjecanje odmicalo oduševljenje i maksimalna koncentracija su polako padale jer lignje nisu ipak bile toliko raspoložene za suradnju. Premda je lagani, gotovo nevidljivi jugoistočni vjetar uz naoblaku koja bi povremeno propustila par kapljica kiše predstavljao idealan pozadinski scenarij, lignje se nisu dale.

SVAKI ULOV ULOVLJEN YAMASHITINOM SKOSAVICOM BIO JE OZNAČEN ZELENOM VEZICOM

Teškom mukom je u prvih sat i pol natjecanja ulovljeno par sipa i par liganja što je očito bilo dovoljno za formiranje nagradne trojke, no još uvijek daleko od planiranog.

Uslijedila je i promjena pozicija koja je probudila novu nadu, no za većinu s jednako beznadnim rezultatima.

YAMASHITINA KRAVATA

A onda je vjetar promijenio smjer i kad se u zraku počeo osjećati burin koji je lagano namreškao more, rezultati su se naglo promijenili. Premda je to i dalje bilo daleko od očekivane ‘samoposluge’, ulova ipak nije nedostajalo. A kad se dan približio kraju, padanjem mraka je sve dobilo jednu potpuno novu notu. Skosavice su letjele u more, kačile lignje i sipe, ponekad i dno, malo češće izlazile prazne, ali događanja nije nedostajalo.

JEDNA OD KRUPNIJIH

Svaki ulov ostvaren Yamashitinom skosavicom odmah je dobijao ogrlicu u obliku zelene vezice što je na vagi trebalo olakšati bodovanje.

A onda se sudac Pavle ponovo oglasio, ali ovoga puta za kraj natjecanja što je unatoč niskim temperaturama i neizbježnom zamoru većina natjecatelja dočekala s uzdahom razočarenja, jer su lignje, evo, baš sad, upravo krenule.

SVAKO OKO SE BROJALO, PA I OVO TEŠKO TEK 49 GRAMA

Nastavak kupa je odrađen u restoranu Roko gdje je smrznute lignjolovce dočekala bogata, kako se i priliči u ovakvim prigodama, morska večera.

Poslužena je salata od hobotnice, pašteta od tune te bijeli i crni rižoto, jedno bolje od drugoga.

Između predjela i glavnog jela je odrađeno vaganje i prezentacija nove ‘Tip-run’ tehnike lova liganja i pratećeg pribora koju je održao Dani Braunen.

Ulove je predalo 17 natjecatelja koji su ulovili sedam sipa ukupne težine 2,541 kilograma te dvanaest liganja ukupne težine 1,674 kilograma.

Bodovanje je odrađeno na način da je jedan gram sipe bodovan s jednim bodom dok je jedan gram lignje donosio 2 boda, naravno, uz već spomenuti Yamashita bonus pa su neposredno nakon večere proglašeni najbolji i najuspješniji lignjolovci ovog kupa.

ROBERT JADRIĆ JE ULOVIO SIPU TEŠKU 1100 GRAMA KOJA MU JE OSIGURALA POBJEDU NA OVOM KUPU

Tako je Adriano Košuta s jednom lignjom teškom 268 grama ulovljenom na ‘neyamashitinu’ skosavicu s 536 bodova osvojio 3. mjesto koje mu je donijelo pet skosavica, Meiho kutiju i poklon-bon ribomaterijala Udica u vrijednosti od 200 kuna.

Drugi u ukupnom poretku, također s jednom lignjom teškom 333 grama koja je bodovana sa 766 bodova jer je ulovljena na Yamashitinu skosavicu, bio je Sanel Veletanlić koji je dobio i tri skosavice, naglavnu lampu Prox Sunline, upredenicu i FC, te poklon-bon ribomaterijala Udica u vrijednosti od 300 kuna.

ULOVE JE OSTVARILO TEK 17 NATJECATELJA

A prvo mjesto s ulovom sipe teške 1100 grama ulovljene na Yamashitinu skosavicu, te stoga bodovane sa 1200 bodova, osvojio je Robert Jadrić. Njemu su uz priznanje pobjednika pripali i štap A-Tec Crazee Aori Stick, torba za pribor Geecrack, deset skosavica, te poklon-bon ribomaterijala Udica u vrijednosti od 500 kuna. Osim toga Robert je dobio i nagradu za najulov, Yamashitin teleskopski Egi-gaf.

I za kraj je održana tradicionalna ‘tombola’ u kojoj je 26 natjecatelja izvučenih po ‘loto sistemu’ dobilo poklone sponzorske tvrtke Blue springs nakon čega se vesela egi-družba rastala, ali samo do prvog sljedećeg egi-druženja.