Snimio: Vlada Vuković

 

Unatoč svim problemima koje je donijela epidemija covida, u Baošićima u Crnoj Gori je u organizaciji Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore od 24. do 26. veljače održan 23. Kup mimoza. Ovom tradicionalnom međunarodnom ribolovnom natjecanju se odazvalo 17 tročlanih ekipa s ukupno 51 natjecateljem. Premda je bilo jako puno planova, od stranih ekipa nastupila je samo jedna ekipa, ŠRD Aero Celje iz Slovenije.

Natjecanje je održano u akvatoriju Bokokotorskog zaliva, s tim da je logistička baza, ali i općenito centar svih događanja vezanih uz ovo natjecanje bio hotel Max u Baošićima.

Svi natjecatelji su imali istu količinu ješke, a plasman se određivao temeljem težinskih bodova po pravilniku FIPS-M-a.

Bodovao se svaki ulovljeni primjerak ribe čija je dužina bila veća od 15 centimetara osim kirnje (min. 45 cm), ugora (min. 40 cm), pagra (min. 18 cm), zubaca (min. 30 cm), kavale (min. 30 cm), šampjera (min. 25 cm), škrpine (min. 25 cm), brancina (min. 25 cm),  pica (min. 18 cm),  šaraga (min. 23 cm), orade (min. 20 cm),  zubaca krunaša (min. 20 cm) te fratra (min. 18 cm). Nije se bodovala plava riba, škombar, lokarda, palamida, iglica i dr…

Prvi je lov odrađen kao i uvijek u disciplini ruka-brod ili kako bi to domaćini rekli ‘ karolom iz barke’ pri čemu su se osim riba bodovali i glavonošci kojih na ovogodišnjem kupu na kraju ipak nije bilo. Lovina su kao i inače bili mahom batoglavci, manule, arbuni, te poneki fratar i kanjac.

Zanimljiv je bio jedino ulov goluba teškog 4150 grama kojeg je uspio nasukati Drago Dujmušić (Pagar – Tivat).

Drugog je dana unatoč neugodnoj buri održan lov u disciplini štap-barka u kojem se nije bodovala plava riba. Ni toga dana također nije bilo nekih istaknutih ulova. Kao i inače na ovakvim natjecanjima za određivanje plasmana igrali su grami.

I ma koliko grami bili važni u ove prva lova, treći je lov bio malo drukčiji. Veličina ribe nije bila ograničena, a bodovanje je odrađeno prema vrsti ribe. Tako su zubatac, pagar, orada i brancin  donosili 12 bodova, ovčica, ama, šarag i šanpjer 10 bodova, pic, fratar, rombun, okan i barbun 8 bodova, ugor, jegulja, murina 7 bodova, drozd, vrana, kantor, bičuga, šnjur, list i špar 4 boda, kanjac, perka, kokot, pauk, škripina i škrpun 3 boda te bukva, gljara, menula, glavoč, knez, labra i ostale vrste 1 bod. Tako je iz svake ekipe samo jedan natjecatelj nastupio u ovoj trećoj C&R disciplini u lovu štapom s obale nazvanoj ekološki ribolov koji prati slogan ‘uhvati, izmjeri i vrati ribu u more’. Svaki ulovljeni primjerak je odmah po evidentiranju od strane suca vraćen u more tako da se plasman u ovoj disciplini mogao uspostaviti jako brzo po okončanju natjecanja.

A kraj ovog lova je ujedno bio i kraj lovnog dijela Kupa mimoza.

Tako je prvo mjesto u disciplini tunjom (karolom) iz barke osvojio Drago Dujmušić (Pagar – Tivat) s 4680 bodova. Drugi je bio Dragan Vasiljević (Ribar – Baošići) s 3170, a treći Ivan Dejanović (Delfin – Budva) s 2896 bodova.

Najuspješniji u disciplini štapom iz barke bio je Aleksandar Milosavljević (Igalo – Igalo)

s 4884 boda, ispred Toma Cvjetkovića (Sipa – Tivat) s 4532 i Mirka Medića (Bokeška jedra 1999 – Đenoviči) s 4390 bodova.

U ekološkom ribolovu, ‘uhvati, registruj i vrati u more’, zlatnu medalju je osvojio Dragan Vasiljević (Ribar – Baošići), srebrnu Drago Dujmušić (Pagar – Tivat), a brončanu Predrag Tasić (Ama – Kostanjica)

Ekipni pobjednik ovog prestižnog međunarodnog takmičenja je ekipa ‘Igalo’ u sastavu Aleksandar Milosavljević, Marko Radosavljević, Miloš Dašić s 2 plasmanska boda. Drugo mjesto osvojila je ekipa ‘Ribar 1’ u sastavu Dejan Sijerković, Marko Vujisić, i Milan Ljubić s 9 plasmanskih bodova koliko je imala i trećeplasirana ekipa ‘Delfin 2’ u sastavu Predrag Dejanović, Dejan Cvetković i Zoran Beljkaš koja je u drugom lovu uspjela zauzeti drugo mjesto.

Zanimljivost koju su uočili domaćini je da je ekipa ‘Delfin 1’ u konačnom plasmanu bila na šestom mjestu pa je opravdano postavljeno pitanje tko je zapravo ‘Delfin 1’ a tko ‘Delfin 2’.

Nagrada za najteži primjerak ulovljene ribe je pripala je Dragi Dujmušiću (Pagar – Tivat).

Najuspješniji strani natjecatelj je bio Miroslav Jurak (Aero Celje – SLO), a domaći Dragan Vasiljević (Ribar – Baošići).