ODAZVALO SE 15 EKIPA

Ovogodišnji, 21. Kup mimoze, koji se održao od 12. do 16. veljače, okupio je tek petnaest ekipa iz Slovenije, Hrvatske i Crne gore. O razlozima tako lošeg odaziva se može nagađati, no činjenica je da svi oni koji su se namjeravali odazvati, a to nisu učinili, mogu samo žaliti.

Ove je godine logistička baza bila u Igalu, u hotelu Lighthouse. Sve je počelo u srijedu verifikacijom i dogovorom oko rasporeda lova jer, po prognozi, vrijeme i nije bilo baš na našoj strani.

Službeno otvorenje natjecanja je odrađeno u četvrtak ujutro te su se nakon pozdravnih riječi domaćina i ručka natjecatelji otputili do barki koje su ih čekale nedaleko od hotela.

TASIĆ JE POKAZAO ŠTO ZNA

Prvi je lov bio lov karolom (tunjom) iz ruke, a budući da je taj dan vrijeme bilo kao izmišljeno, svi su bili puni optimizma i golemih apetita.

NAJVEĆA RIBA PRVOG DANA JE BILA ŠKRPINA TEŠKA 1220

Iako je za ješku bila podijeljena dagnja, kozica i lignja, najviše je ribe ulovljeno na kozicu koja je crnogorskim ribama očito bila najslađa. I premda je ribolovno područje ispred Igala bogato natjecateljskom ribom, ispostavilo sa da bičuge (batoglavci) kojima su se svi nadali i nisu bili baš toliko raspoloženi za suradnju. Barke su se premještale i tražile ribu, neke s više, neke s manje uspjeha, sve do kasnog sumraka kada je taj lov okončan. I tek kad se došlo na kraj, moglo se vidjeti koliko je tko ulovio.

Naravno, vaga je kao i uvijek rekla svoje konačno slovo. Tako je tog prvog dana najbolji bio Radovan Popović (KSR Sipa) sa 3862 grama, drugi je bio Drago Dujmušić (SRK Pagar) sa 3644 grama, a treći Predrag Tasić (KSR Ama) sa 3126 grama ulovljene ribe.

Najbolje ekipe prvog dana su bile KSR Igalo, KSR Sipa i KSR Delfin. Najteži ulov toga dana je ostvario Zoran Habić (KSR Nirvana) koji je uspio nasukati škrpinu tešku 1220 grama.

BURA JE BILA NEMILOSRDNA

Nažalost, za idući je dan najavljeno veliko jugo uz obilatu kišu tako da je taj dan iskorišten za izlet do etno-sela Žlijebi. Domaćini natjecanja su za sve osigurali taxi-prijevoz od hotela do kućnih vrata iza kojih su počašćeni specijalitetima domaće etno kuhinje na koju, naravno, nitko nije imao baš nikakav prigovor.

Idući je dan osvanuo vedar, ali buran. I premda je bura do deset sati trebala pasti, to se nije dogodilo tako da su manje barke silom prilika ostale prikovane uz neposrednu blizinu Igala, dok su malo jače brodice mogle potražiti zavjetrinu ispod mjesta Rose, a u pravcu Mamule, gdje su koliko-toliko bile zaštićene od bure iz Bokoktorskog zaliva.

BOŽIDAR BUZIĆ JE USPIO NASUKATI I NAJTEŽU RIBU NATJECANJA, KOVAČA TEŠKOG 1724 GRAMA.

 

Tehnika je tog drugog dana bila štap-brodica i prvih se sat vremena sasvim dobro lovilo, a onda je riba počela znatno slabije gristi tako da su se brodice počele sve intenzivnije premještati. Tako je u tim pokušajima traženje ribe oglašen i kraj natjecanja kada je i bura napokon potpuno stala.

Ponovo je uslijedilo vaganje i formiranje novih plasmanskih lista. Tako je sa 2,802 grama ulovljene ribe tog drugog dana najbolji natjecatelj bio Božidar Buzić (KSR Sipa) koji je uspio nasukati i najtežu ribu natjecanja, kovača teškog 1724 grama. Drugi je bio Aleksandar Milosavljević KSR Igalo sa 2188 grama, a treći Zdravko Damjanović (KSR Ribar) sa 2150 grama ulovljene ribe. Najbolji su klubovi bili KSR Igalo, KSR Delfin i KSR Sipa.

EKO-RIBOLOV SE ODLOVIO U ZELENICI

A onda su prije objave konačnih rezultata počele kalkulacije i zbrajanje na prste što je za sve natjecatelje uvijek poseban doživljaj. I dok su se oni lomeći prste znojili oko plasmana, iz svake je ekipe jedan član, odmah nakon ručka, krenuo u tradicionalni eko-lov koji je ovoga puta odrađen u Zelenici, tek koji kilometar južnije od Igala. U ovom se lovu riba lovila sa obale, a svaki je primjerak odmah po ulovu vraćen more, naravno, nakon što bi ga sudac zabilježio.

RADOVAN POPOVIĆ SE NA OVOM KUPU ISKAZAO KAO VRSTAN RIBOLOVAC

Svaka je ulovljena vrsta bodovana na poseban način tako da su neke ribe nosile jedan bod, a neke čak 12 bodova zbog čega najveći broj riba i nije nužno bio garancija uspjeha.

Tako je najuspješniji eko-ribolovac sa 34 boda bio Goran Boričić (KSR Igalo), drugi je, sa 31 bodom, bio Radovan Popović (KSR Sipa), a treći, sa 18 bodova, je bio Bojan Šolomon (ŠRD Aero-Celje).

Uslijedila je i svečana večera u Gradskoj Kafani u Herceg Novom gdje su podijeljene sve nagrade, medalje, pehari i plakete svima koji su ih zaslužili.

NAJUSPJEŠNIJI RIBOLOVCI NA 21. KUPU MIMOZA

I premda je tu bilo svakakvih nagrada nama su najzanimljiviji zapravo bili konačni pobjednici ovog jedinstvenog kupa.

Tako je prvo mjesto u pojedinačnom poretku sa 6 plasmanskih bodova osvojio Aleksandar Milosavljević (KSR Igalo), drugo mjesto sa 7 plasmanskih bodova Radovan Popović (KSR Sipa), a treće sa 11 plasmanskih bodova Marko Radosavljević (KSR Igalo).

U ekipnom poretku je sa 2 boda najuspješnija ekipa bila ekipa KSR Igalo. Druga, sa 5 bodova, je bila ekipa KSR Sipa, a treća, sa također 5 bodova, ekipa KSR Delfin.

 

 

Kao i uvijek, sve se završilo uz pjesmu koje nije nedostajalo, za neke već oko deset uvečer, a za neke u zoru idućeg jutra, s čvrstim obećanjem da se obavezno vidimo i dogodine naoružani s još oštrijim udicama i u još boljem raspoloženju.