U petak, 28. rujna, u organizaciji UM Jarac i ŠRD Šašabaljina, a pod pokroviteljstvom Općine Preko, Caffe bara Artić Preko, konobe Makara, tvrtki Artić Nautica, Nevico, BBS Sport, DTD, Spectrum, Diving shop Codex, i David Marine-Zadar, održano je drugi po redu, tradicionalno natjecanje u lignjolovu ‘Crnilo kup’ Lukoran 2018.

Natjecanje je pomaknuto dan ranije zbog bure koja je bila najavljena za subotu tako da je u petak nastupilo 29 dvočlanih ekipa koje su, unatoč povoljnim vremenskim uvjetima, velikim apetitima i obimnim dugotrajnim pripremama, zajedno ulovili znatno manje liganja nego prošle godine, tek 5100 grama.

Ipak unatoč činjenici što su lignje generalno odbijale suradnju, pojedinci su na plasmanskim listama odskočili, dijelom zbog sreće bez koje ovakav uspjeh rijetko kada prolazi, a dijelom i zbog znanja koje im se ipak mora priznati.

Natjecateljska zona je bila od Ćinte, južne punte Lukorana do punte ispred Barićeve Ugljana sa startom u 17:00 sati i povratkom u 21:00.

A dok su natjecatelji pokušavali nadmudriti i nasukati lignje posjetitelji su mogli kroz cijelo popodne uživati u morskoj spizi na Lukoranskoj rivi koja je po povratku vrijednih lignjolovaca iz lova bila ujedno i logistička baza gdje se vagao, a poslije i pripremio kompletan ulov.

Tako je od 26 ekipa tek 16 donijelo ulov na vagu. A od tih 16, najuspješnija je bila ekipa u sastavu Marin Sandalić i Nenad Cvitanović sa 1714 grama ulovljenih liganja. Druga je bila ekipa u sastavu Marina Sikirić i Luka Bačić sa 656 grama, dok je treće mjesto osvojila ekipa u sastavu Marko Pavin i Jere Profaca sa 638 grama liganja.

Najveću lignju natjecanja tešku 408 grama je ulovila ekipa u sastavu Marin Sandalić i Nenad Cvitanović, dok je najboljom lignjolovkom proglašena Marina Sikirić.

Najuspješniji su dobili pripadajuće im medalje i pehare uz brojne vrijedne nagrade sponzora, a fešta je potrajala dok se i najuporniji nisu umorili i pošli doma da se pripreme za idući Crnilo kup na kojem će sigurno uloviti barem jednu lignju više.